Afzuiging en motverbranding

 

De Vacomat filterinstallatie

De Vacomat is een verrijdbare afzuigunit speciaal ontwikkeld voor het afscheiden van droge stoffen die vrijkomen bij de verwerking van hout. Het unieke van deze compacte verrijdbare afzuiging is dat er zowel links als rechts een aansluiting aanwezig is waarop het leiding netwerk aangesloten kan worden. Hierdoor kan deze praktisch overal worden geplaatst. De standaard aansluit diameter is ø200 mm.

Plug & Play

De Vacomat is standaard uitgerust met een schakelkast (op de verrijdbare afzuigunit gemonteerd). De schakelkast is voorzien van een aan-/uit schakelaar, ingebouwde motorbeveiliging en een drukbewaking systeem. Verder is de Vacomat voorzien van een 6 meter lange stroomkabel (380V). Nadat de Vacomat is aangesloten op het leiding netwerk en is voorzien van stroom, kan de Vacomat direct ingezet worden.

Hoog rendement

De Vacomat is een afzuigunit gebaseerd op het onderdruk systeem (vacuümhoog rendement). Een onderdruk systeem werkt omgekeerd aan dat van een conventioneel afzuigsysteem, waar de hoofdventilator(en) voor de afzuiginstallatie worden geplaatst (overdruk systeem). In het onderdruk systeem, zoals dat wordt toegepast bij de Vacomat afzuigunits, wordt de afzuigventilator in de installatie geplaatst. Het af te zuigen materiaal (stof, krullen & spaanders) komt niet door de ventilator, maar wordt eerst gefilterd. Het grote voordeel hiervan is dat de ventilator met gesloten schoepen kan worden uitgevoerd (schone luchtventilatoren). Dit type ventilator heeft een 20%-30% hoger rendement dan vergelijkbare ventilatoren met een open schoepenrad. Omdat de ventilator in de afzuigunit is ingebouwd, heeft dit tevens een gunstig effect op de geluidsproductie (slechts <72 db). Omdat de volumestroom kleiner is dan 6000 m3/h, mag deze afzuigunit ook binnen worden geplaatst.

Filterslangen 

Het filtermateriaal is gemaakt van speciaal voor de houtindustrie ontwikkeld antistatisch polyester naaldvilt (BGIA categorie G, voorzien van H2 & H3 keurmerk). Het gegarandeerde reststof gehalte is < 0,1 mg/m3. Hiermee voldoet de filterinstallatie ruimschoots aan de Europees gestelde eisen (CADES). De speciale gepatenteerde filterslangen worden aan de buitenkant belast waardoor de zogenaamde "vuile lucht" zone zich bevindt om/rond en onder de filterslangen. Hierdoor wordt er een zeer grote expansie ruimte gecreëerd. Dit resulteert in een lage belasting van het filtermedium (filterslangen) en heeft een gunstige invloed op de levensduur van het filtermedium. De zogenaamde "schone lucht" zone bevindt zich boven de filterslangen. De zogenaamde Schuko Cone® is dubbelwandig uitgevoerd en heeft daarmee tot wel 60% meer filterdoek oppervlakte dan met vergelijkbare enkelwandige filterslangen. filter-slangen-bovenaanzicht-290x74

Reiniging

Voor een optimale reiniging van de filterslangen, is het filter voorzien van een gepatenteerd pneumatisch –mechanisch reinigingssysteem. Hierdoor blijft uw afzuigcapaciteit optimaal en wordt de levensduur van de filterslangen vergroot.
Voor het gebruiken van het reinigingssysteem, is een persluchtaansluiting nodig met een ingangsdruk van circa 8 bar, werkdruk 4 bar. Het benodigde luchtverbruik per cyclus is circa 40 liter bij 4 bar (te leveren door de klant).
Standaard wordt de Vacomat 200xp uitgeleverd met handmatig bediende filterreiniging (in de standaard bijgeleverde schakelkast). Als optie kan het reinigingsmechanisme automatisch ook pneumatisch/mechanisch uitgevoerd worden.

Filterslangen-242x200

Afvoer materiaal

De Vacomat afzuigunit is uitgerust met 1, 2, 3 of 4 stofdichte opvangtonnen (afhankelijk van type). In de opvangbak wordt een PE zak gehangen (diameter 770mm; grote V) waarin het af te zuigen materiaal opgevangen wordt. De opvangton is voorzien van zichtvensters. Hiermee is eenvoudig te controleren hoeveel van de opvangcapaciteit nog beschikbaar is.

Op het moment dat een zak moet worden verwisseld, kan de opvangbak door middel van een klembeugel systeem en bijbehorende geleiding eenvoudig uit de afzuigunit worden getrokken en weer worden teruggeplaatst. [1] Het is mogelijk om een briketteerpers op de Vacomat 160xp, de Vacomat 200xp, de Vacomat 250 of de Vacomat 300 te koppelen. Er wordt dan een voorraadtrechter onder de installatie geplaatst i.p.v. 2 stuk opvangtonnen. De briketteerpers wordt dan automatisch aangestuurd d.m.v. een zogenaamde “volstandmelder” die een signaal doorgeeft aan de briketpers. Zodra het signaal door de briketpers is ontvangen, zal de briketteerpers automatisch ingeschakeld worden.

VACOMAT-bak-besturing-225x1147